De voordelen van WordPress.com over externe hosting

wordpresslogo Het klinkt misschien wat controversieel en dat is het ook. Over het algemeen word een blog bij wordpress.com niet gezien als een professionele toepassing. En vaak gaat de “you get what you pay for” regel dan ook op. Al eerder heb ik WordPress.com geprobeerd en heb gekeken naar Google Blogger wat ook een mooi platform is maar WordPress biedt tegen even meer. Zelf heb ik een blog gehost op een externe server en liep zelf toch tegen wat problemen aan.

Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?

WordPress.com is een wordpress website die je host bij wordpress.com dus de software draait op hun eigen servers. Je hebt iets minder mogelijkheden maar voor veel mensen is dit gewoon een makkelijkere manier om een blog te hosten.

WordPress.org is een software pakket wat je zelf op een eigen server installeert het grootste voordeel is dat je een grote keuze hebt van plugins en thema’s die je op je website kan gebruiken. En je website kan optimaliseren naar jou eisen.

Maar laat ik hier dieper op in gaan, een website die je zelf host bij een externe partij kan een mooie oplossing zijn mits je een server heb die lekker snel is hier zijn dan ook kosten aan verbonden. Zelf koos ik voor een goedkope oplossing bij Bluehost.com. De installatie ging heel vlot en ik kon veel plugins makkelijk installeren. Ik kon vele thema’s installeren en plugins voor bijvoorbeeld Google publisher en contactformulieren. Even dacht ik de perfecte oplossing gevonden te hebben. En toen begonnen de problemen. Één van de nadelen is dat je de software zelf moet updaten dit is niet moeilijk maar je moet wel even op een knop drukken. Ik denk dat ik in een maand tijd wel 4 updates heb gehad voor mijn blog en dat was nog maar één van mijn blogs. Updates zijn nodig niet alleen voor verbeterde veiligheid maar ook bied dit meer functionaliteit. WordPress heeft ook een mooie mobile app, maar de verbinding hiermee was vaak heel slecht. Daarnaast krijg ik wekelijks emailtjes van Jetpack een management pakket van wordpress voor extern gehoste websites dat mijn website even offline was. En dit is niet goed voor je Google ranking. En natuurlijk ook vervelend voor gebruikers.

WordPress.com daar tegen biedt tegenwoordig veel thema’s en opties. Websites op wordpress.com zijn vrijwel nooit offline en zijn snel bereikbaar. Alleen bied WordPress.com misschien niet zo veel opties als plugins kunnen bieden. Maar het gevaar van die vrijheid is overmatig gebruik van plugins, teveel plugins op je site heeft een averachts effect op de vindbaarheid op je site. Want je website word daar veel langzamer van. Veel functionaliteit zit in WordPress.com maar hier moet je wel even voor zitten en veel functionaliteit zit ook verstopt in de thema’s. Zoals confit thema is speciaal gemaakt voor restaurants. Dus heb je geen restaurants plugins nodig. Sommige thema’s bieden social media toepassingen maar voor ieder wat wils. Dus als je een beetje je huiswerk doet kan je best met goede resultaten komen.

Natuurlijk vraag je je af waarom je al die moeite zou willen doen. De reden voor veel mensen om extern te hosten is voor een paar redenen:

SEO: SEO is kort voor “Search engine optimalization” dit houdt in je website optimaliseren voor zoekmachines zodat deze zo hoog mogelijk op de lijst komt en dit bevordert het aantal bezoekers

Webshop: Veel mensen starten vanuit huis een online winkeltje om spullen te verkopen hetzij spullen die zij zelf maken of die zij inkopen.

Contactformulier: Een contact formulier heeft nog steeds veel waarde deze tijd. Omdat het contact voor de klant vergemakkelijkt met de beheerder.

Thema’s: Veel meer keuze van verschillende thema’s voor je website.

De bekendste plugin voor SEO is die van Yoast wat een hele goede plugin is, en waar ik veel van geleerd heb. Het is ziezo interresant deze Nederlander op social media te volgen omdat hij goede tips heeft voor je website. Maar veel van deze functies zitten al standaard in WordPress.com alhoewel Yoast wel een professionelere toepassing is moet je wel veel tijd hier in steken om je seo te optimaliseren via de Yoast plugin. Wat ook weer tot goede resultaten kan lijden dat dan weer wel. Of dit beter is dan WordPress.com dat durf ik niet te garanderen. Wat WordPress.com wel bied is een snellere laadtijd door gebruik te maken van Google SPDY wat naast snelheid ook je vindbaarheid verbeterd online.

Voor een webshop is Woocommerce een mooie plugin die heel veel mogelijkheden biedt voor je webshop. Er zijn plugins voor verschillende betalingsmogelijkheden en andere opties. Dit kan je ook wel in WordPress.com doen die ondersteuning biedt voor paypal, en je webshop biedt dan niet de mogelijkheden die Woocommerce allemaal biedt.

Een contact formulier is snel gemaakt of je nou wordpress.org of .com gebruikt. Maar via plugins gaat dit wel makkelijker en bieden veel meer opties. Maar zoals eerder vermeld veel plugins gebruiken gaat ook weer ten koste van je snelheid.

Thema’s bijven altijd wel een dingetje want de keuze voor thema is vaak heel persoonelijk alhoewel je vaak wel wat aanpassingsmogelijkheden hebt. WordPress.com biedt wel veel thema’s maar is wel beperkt maar we zijn wel veel betaalde thema’s die zeker de moeite waar zijn. De thema’s op WordPress.com zijn allemaal wel geoptimaliseerd voor zoekmachines. Op WordPress.org heb je veel meer thema’s maar zoals vernomen van Yoast hebben deze thema’s eventueel een negatief effect op je vindbaarheid zie dit artikel https://yoast.com/wordpress-themes-hurt-seo/. Dus doe je huiswerk voor je een thema kiest.

Even kort:

WordPress.com

 • Zeer snelle website door middel van Google SPDY
 • Praktisch geen downtime
 • Biedt evengoed veel opties alhoewel je hier wel even voor moet zitten.
 • Maar niet zo veel als een website op wordpress.org extern gehost.
 • Advertentie platform Wordads

WordPress.org (Extern hosten)

 • Heel veel plugins en dus opties
 • Meer keuzes voor mensen die een webshop willen beginnen
 • Veel thema’s om uit te kiezen
 • Keuze uit veel advertentie platformen (Adsense, Bing Ads etc..)
 • Snelheid van de website is afhankelijk van waar je hem host
 • Optimaliseren van je website is een must en een taak opzich.
 • Beheer van updates en dergelijke moet je vaak zelf doen
 • Downtime kan nog wel eens voorkomen
 • De meeste webserver software van de gehoste wordpress.org sites heeft geen ondersteuning voor Google SPDY.

Ik hoop dit dit voor veel mensen meer duidelijkheid biedt in de keuze voor hun website. Voor mij op dit moment biedt WordPress.com alles wat ik wil. Alhoewel Google Analytics integratie wel handig zou zijn. Het werkt snel en via de app kan ik mijn website updaten. En over downtime en software updates hoef ik mij geen zorgen te maken.

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s