Een nieuwe website maken, en wat nu?

html code

Al die html code

Jaren geleden toen ik begon met websites maken was nog voor ik mijzelf een beetje html code had geleerd. Frontpage van Microsoft was het programma waar ik mijn eerste websites in maakte. Frontpage is een html editor, eigenlijk een programma waarbij je zonder programmeren websites kan maken zoals je een brief maakt in Word. Dit noemen wij ook wel een WYSIWYG html editor (What you see is what you get). Het nadeel hier van is wel dat je snel een overbodigheid aan code in de website kan aantreffen.

Tegenwoordig kan dit allemaal anders. Slimme programmeurs hebben de PHP en MySQL code in het leven geroepen om dit soort dingen beter te stroomlijnen en te automatiseren. Al snel volgte de CMS oftewel het Content Management Systeem.

Wat het doet is het makkelijk maken voor gebruikers om niet alleen een website op te zetten maar ook deze bij te houden. Het enige nadeel is wel dat je vaak geacht word je eigen server te hebben of te huren en dit stukje software daar op te installeren. Niet dat het moeilijk is, maar enige computer kennis is wel aan te raden.

Maar er is hoop bedrijven als WordPress, Typepad, Wix, Jimdo, Weebly, ModX etc hosten en updaten dit stukje software zelf zodat je meteen aan de slag kan. En bieden dit vaak aan tegen aantrekkelijke prijzen, meestal gratis. Alleen betaal je vaak nog om je domeinnaam te koppelen aan je blog of website. Daarnaast hebben sommigen cms als WordPress ook een mobiele app zodat je overal je website kan aanpassen, bloggen of bezoekstatistieken kan bekijken.

Verder is de code van een CMS meer geoptimaliseerd om goed gevonden te worden door zoekmachines. Maar daar over meer in een volgend bericht.

Advertenties

2 gedachtes over “Een nieuwe website maken, en wat nu?

    • Het is inderdaad goed de basis te kennen. Vaak met het invoegen van toepassingen als YouTube videos of andere dingen maak je er gebruik van. Ook stylesheets of CSS sheets aanpassen maakt het een stuk makkelijker. Maar dat is meer voor de blogger die een uniekere uitstraling wilt. En die meer tijd hier voor heeft :-).

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s